Moeite met schrijven

Soms wil het niet zo goed lukken met schrijven. En hoe frustrerend kan het zijn wanneer jouw handschrift onleesbaar is. Vooral bij een dictee of een toets. Je hebt het juiste antwoord opgeschreven, maar omdat de juf, meester of docent het niet goed kan lezen wordt het fout gerekend.

Bij kinderen met schrijfproblemen zien we dat er vaak nog primaire reflexen actief zijn. En dan met name de handreflexen. De pengreep is niet juist, er wordt zoveel druk op de pen of het potlood gezet dat de hand pijn gaat doen, de tong komt uit de mond. Er kunnen ook nog reflexen actief zijn die zorgen voor een richtingsprobleem. De letters worden dan bijvoorbeeld van beneden naar boven gevormd, in plaats van in de juiste schrijfrichting. Dit kost een kind veel inspanning. Schrijven gaat langzaam, het kost veel moeite en energie. Dat maakt schrijven niet leuk.

Wat doen we met schrijfmotorische therapie

Als eerste starten we met een kort onderzoek om vast te kunnen stellen waar het probleem zit, of er nog reflexen actief zijn, of er sprake is van een richtingsprobleem, een vorm probleem of een ruimte probleem. We gaan dus samen opzoek of de voorwaarden om tot schrijven te komen aanwezig zijn. De samenwerking van de ogen wordt ook meegenomen in het onderzoek. Om goed de ruimte te kunnen benutten en om op de lijntjes te schrijven is het van belang dat de ogen goed richten en samenwerken. Daarna gaan we middels motorisch oefeningen aan de slag. Deze oefeningen zijn niet vervelend om te doen. Door eventuele actieve reflexen tot rust te brengen, de pengreep te verbeteren of te werken aan het vorm probleem wordt het handschrift beter leesbaar en ervaart een kind minder frustratie en afkeer tegen het moeten schrijven van een dictee of het maken van een toets.

Schrijfmotorische therapie op school

Schrijfmotorische therapie kan ook in een groepje op school gegeven worden. Heeft u een aantal leerlingen waarbij het schrijven niet wil lukken? Dit ben IQ komt ook langs bij u op school. Meerder kinderen in 1 arrangement bespaard kosten en maakt de schrijfmotorische therapie nog leuker. Kinderen ervaren zo dat ze niet de enige zijn bij wie het nog niet helemaal wil lukken. Neem gerust contact op dan bespreken we samen de mogelijkheden.