Rekenproblemen

Wil het maar niet zo goed lukken met rekenen? Blijft de plus en de min omgedraaid worden? Is optellen en aftrekken een raadsel? Denk je dat je het nooit gaat leren? Heeft de juf of meester misschien al wel een keer het woord dyscalculie laten vallen? Loop je vast met rekenen? Wil jij graag de rekenproblemen opgelost zien?

Ieder kind kan leren rekenen

Ieder kind kan leren rekenen. Alleen het maken van eindeloze blaadjes met oefensommen gaat je niet helpen als de basis niet goed is, als de voorwaarden die nodig zijn om tot rekenen te kunnen komen ontbreken. Eindeloos sommen oefenen geeft enkel frustratie en strijd. Maar als sommen oefenen niet helpt, hoe leert een kind dan wel rekenen?

Hoe leert een kind wel rekenen?

Bij rekenproblemen ga ik altijd terug naar de basis van de ontwikkeling. We starten met de controle van mogelijk nog aanwezige reflexen en controleren de motorische ontwikkeling. Vanaf de leeftijd van rond de 6,5 jaar zou een kind in de ontwikkelingsfase moeten zitten dat het kan leren rekenen.  We gaan dus terug naar de basis en richten ons op de voorwaarden die nodig zijn om te kunnen rekenen zoals:

  • de juiste ontwikkelingsfase
  • inzicht in getalstructuur
  • hoeveelheidsbegrip & getalbegrip
  • automatiseringsvaardigheden
  • werkgeheugen
  • stress

Als methode voor het (opnieuw) beter leren rekenen maak ik gebruik van de JaMaRa rekenmethode. We gaan we op een leuke, spelende en bewegende manier aan de slag met de ontwikkeling van de voorwaarden nodig om te kunnen rekenen. Dit doen we door gebruik te maken van een duidelijke links-rechts rekenrichting. We leggen samen een stevige basis en werken met het lijf als uitgangspunt. We gaan voelen en ervaren, brengen een goede koppeling aan tussen hoeveelheid en getal als basis van rekenen. Rekenen over het tiental is geen probleem meer want we zorgen voor inzicht in getalsstructuur. JaMaRa is een methode die het kind ook de goede denkstrategie aanleert om tot automatiseren te komen.

Herken je jouw zoon of dochter in bovenstaande? Neem dan contact op met Dit ben IQ om te kijken wat ik voor uw kind kan betekenen.

 

Klik hier voor het achtergrond verhaal en het ontstaan van de JaMaRa rekenmethode