Leerproblemen

Wanneer een kind naar school gaat kunnen leerproblemen aan het licht komen. Er kunnen bijvoorbeeld problemen optreden met lezen, rekenen en schrijven. Ook kunnen kinderen moeite hebben met stil zitten, met op het bord kijken of voelen ze zich niet zeker in hun bewegingen. Het kan zijn dat het kind nog niet voldoende neurologisch gerijpt is waardoor deze problemen kunnen ontstaan.

Leerproblemen en zien

Het zien heeft een grote invloed op het ontstaan van leerproblemen. Niet het scherp zien maar het hoe we zien. Hoe de informatie verwerkt wordt in de hersenen. Een bril voor plus of min sterkte zal niets aan het probleem veranderen. Je ziet misschien wel scherper maar je ziet nog steeds niet anders. En daar zit nou juist het probleem van leerproblemen, bij hoe de informatie verwerkt wordt in de hersenen.

De informatie komt via de ogen binnen maar wat gebeurt er in de hersenen? De visuele informatie moet verwerkt worden. Dit is een complex proces. Wanneer je een leerprobleem hebt krijg je soms een etiket, als dyscalculie, dyslexie etc. Maar dit etiket geeft alleen aan dat iets niet helemaal lukt zoals het zou moeten. Het geeft geen oplossing van het probleem  Op de pagina  https://www.cnls.nl/leerproblemen-en-zien/ lees je een hele uitgebreide en duidelijke uitleg over de invloed van zien is op leerproblemen.

Leerproblemen en primaire reflexen

 

Mijn kind heeft moeite met de lesstof / een leerprobleem

Heeft uw zoon of dochter moeite met rekenen, lezen een slecht handschrift. Heeft u de indruk dat er wel eens een visuele oorzaak zou kunnen zijn of bent u benieuwd of er reflexen of motorische ontwikkelingsachterstand (deze is niet altijd zichtbaar) aan ten grondslag ligt?

In mijn praktijk onderzoeken we samen waar de leerproblemen vandaan komen. We onderzoeken of er een probleem zit in de samenwerking van de ogen, in het lichaamsbesef, of er nog actieve primaire reflexen aanwezig zijn die een kind in hun ontwikkeling belemmeren.

Door middel van motorisch remedial teaching en/of visuele training zijn tal van leerproblemen te verminderen of zelfs op te lossen. Om kinderen (beter) te leren rekenen gebruiken we de JaMaRa rekenmethode.

Wil je meer weten lees dan vooral verder op de website of neem vrijblijvend contact op om te kijken of ik iets voor uw kind kan betekenen.